Jagoda kamczacka (Lonicera kamtschatica, Lonicera caerulea) to nutraceutyk, który przez
Japończyków określany jest mianem eliksiru życia i jagodą dobrego wzroku. Jej działanie
lecznicze znane było od wieków nie tylko mieszkańcom Japonii, ale także północno-
wschodnich Chin i Rosji [1]. W krajach Dalekiego Wschodu i na Syberii owoce lonicery są
wykorzystywane w produkcji różnych przetworów spożywczych, takich jak dżemy, soki,
wina, lody i jogurty, a nawet słodycze [5]. Dziś ta niezwykła roślina cieszy się coraz większą
popularnością także w Polsce dzięki swoim prozdrowotnym i przeciwutleniającym
właściwościom, potwierdzanym w badaniach naukowych.
Owoce jagody kamczackiej są bogate w liczne substancje bioaktywne, w tym związki
fenolowe, flawonoidy i witaminy C i B [2]. Ich składnikami są też związki mineralne,
w tym wapń, magnez i potas. [5]. Pod wieloma względami przebija ona inne zdrowe jagody,
borówki czy porzeczki. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym jagoda syberyjska
wykazuje imponującą zdolność wymiatania z organizmu wolnych rodników, które niszczą
nasze struktury komórkowe i tkankowe. Jest ona stosowana jako surowiec wzmacniający oraz
polecany w leczeniu chorób układu krążenia (nadciśnienie), chorób układu pokarmowego
oraz infekcji bakteryjnych [5]. Co więcej, jagoda kamczacka hamuje procesy
neurodegeneracyjne organizmu [5] i odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób
cywilizacyjnych, jak np. cukrzyca, miażdżyca, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera
[3, 4]. Ten cenny owoc poprawia także ostrość widzenia i przeciwdziała zaćmie [3, 5].
Co to jest jagoda kamczacka i jaki ma smak
Krzew jagody kamczackiej to inaczej lonicera, suchodrzew, wiciokrzew siny, lub borówka
kamczacka [2, 5]. Rośliny te charakteryzują się niezwykle wysoką odpornością na mrozy (do
-46°C) i są długowieczne – mogą przeżyć do 30 lat [5]. Owocem jest ciemnofioletowa jagoda
z woskowym nalotem, o owalnym kształcie i kwaskowym smaku.
Sok z jagody kamczackiej – właściwości
Dużą aktywnością przeciwutleniającą wyróżniają się nie tylko owoce jagodowe, ale także
powstałe w nich soki [3]. Sok z jagody kamczackiej to prawdziwa bomba witaminowa.
Zawarte w niej silne antyoksydanty (polifenole, antocyjany) wykazują wielokierunkowe
właściwości prozdrowotne. Jagoda kamczacka ma znacznie wyższą zawartość kwasu
askorbinowego i antocyjanów niż inne, szeroko cenione rodzaje jagód, a jej zawartość
witaminy C (do 187 mg/100g) przewyższa cytrusy, truskawki i maliny [1].
Sok z jagody kamczackiej wykazuje działania [1]:
- przeciwzapalne
- przeciwutleniające,
- chroniące serce i obniżające ciśnienie,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwmiażdżycowe
- antynowotworowe [5] i wspomagające w chemioterapii
- neuroprotekcyjne,
- zapobiegające chorobom, także przewlekłym i metabolicznym [1],
- przeciwbakteryjne wobec wielu szczepów bakteryjnych, w tym Helicobacter pylori –
powodującego chorobę wrzodową żołądka, jak również szczepów wywołujących
przewlekłe infekcje układu oddechowego i centralnego układu nerwowego [5]
Sok z jagody kamczackiej dla dzieci
Sok z jagody kamczackiej zyskał szerokie uznanie mam. Spożywany regularnie przez dzieci
skutecznie buduje ich odporność oraz daje zdrowy zastrzyk witamin i substancji aktywnych,
by zdrowo rosły i mogły rozwijać nie tylko swoją fizyczność, ale także sprawną pracę
umysłu. Sok z jagód kamczackich jako składnik zbilansowanej diety dziecka pomaga
uniknąć przeziębień, infekcji i niechcianych antybiotykoterapii. Wspiera regenerację
młodego organizmu po przebytej infekcji.
Sok z jagód kamczackich Nanovital
Nasz sok z jagód kamczackich Nanovital tłoczymy na zimno z dojrzałych owoców
uprawianych w Polsce. Nie pochodzi z koncentratu (NFC), a więc nie zawiera szkodliwych
pozostałości po środkach ochrony roślin. Nie dodajemy do niego cukru ani nie rozcieńczamy
wodą. Ma naturalnie kwaskowy smak, który przypada do gustu także bardzo małym
dzieciom.
Sok z jagód kamczackich – jak stosować
Dla kogo sok z jagody kamczackiej? Walory smakowe i zdrowotne docenią osoby w każdym
wieku! Po sok warto sięgać codziennie. Ma głęboki i aromatyczny smak, dlatego może być
wypijany sam bądź rozcieńczany z wodą, jako orzeźwiający napój.
[1] Lachowicz S., J. Oszmiański, M. Jaszyk 2019. Jagoda Kamczacka – „eliksir życia”.
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4, 14–19. DOI 10.15199/64.2019.4.2
[2] Szot I., T. Lipa, B. Sosnowska 2014. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne
owoców i możliwości ich zastosowania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (95),
18–29. DOI: 10.15193/ZNTJ/2014/95/018-029
[3] Szajdek A., J. Borowska 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia
roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia., 4 (41) S, 5-28.
[4] Grajek W. 204. Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i
chorób układu krążenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (38), 3-11.
[5] Krauze-Baranowska M. 2012 Jagoda kamczacka – roślina lecznicza Syberii i Dalekiego
Wschodu, dostęp: https://panacea.pl/jagoda-kamczacka-roslina-lecznicza-syberii-i-dalekiego-
wschodu/